1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Скептично отношение към социалното измерение на ОСП

Скептично отношение към социалното измерение на ОСП

Решението ще бъде официално гласувано през есента

Преговарящите по трите регламента за новата Обща селскостопанска политика докладваха за постигнатото неформално споразумение със Съвета на Европейския съюз.

„Мисля,че успяхме да увеличим участието от 10 на 12%. Очертахме също така и разширяване на мащаба на политиката. Има равнопоставеност в схемите. Увеличаване от 24 на 30% във връзка със социалните условия“ заяви Норберт Линс, председател на Комисията по земеделие и развитие на селските райони, ЕП.

Докладчикът по темата за реформата на ОСП Петер Яр изрази скептично отношение относно социалните измерения на политиката, но подчерта и ключовата роля на националните администрации.

Решението, до което европейските институции стигнаха, ще бъде официално гласувано през есента.

„Държавите членки са дали своето съгласие и сега вече имаме някакви условия за работа. Относно компромисите може да погледнем по различен начин на тях. За мен компромисът е и двете страни да загубят едно и също количество. Мисля, че успяхме да постигнем това. Недоволството и за двете страни е почти еднакво. Ще се спра на най-важните моменти: на първо място 25% средно за екосхемите. Всеки, който е запознат с последната позиция на тристранната среща знае, че не успяхме да се споразумеем със Съвета. Сега приехме 25% след дълги преговори и максимум 5% за целия период, което според мен е приемливо“, коментира Петер Яр.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.