1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Скоро споразумението за свободна търговия с Канада ще бъде подписано

Скоро споразумението за свободна търговия с Канада ще бъде подписано

Очаква се министрите да се съберат на извънредно заседание на 18 октомври

Европейските министри на търговията направиха стъпки към одобряване на оспорваното споразумение за свободна търговия с Канада на фона на засилващата се съпротива срещу аналогичното споразумение със САЩ, пише regal.bg.

Двата проекта провокираха протести на синдикати, природозащитници и други организации, според които споразуменията ще доведат до занижаване на стандартите за защита на труда и общественото здраве, като същевременно позволят на големите компании да привличат пред съда правителствата в Европа.

Слeд първата сесия, посветена на споразумението за свободна търговия с Канада (CETA), което бе постигнато преди две години, но все още очаква одобрение, министрите се договориха двете страни да съставят декларация, която да очертае границите на сделката с цел да бъдат преодолени обществените опасения.

Очаква се министрите да се съберат на извънредно заседание на 18 октомври, за да може споразумението да бъде подписано при посещението на канадския премиер Джъстин Трюдо в Брюксел на 27 октомври и да влезе в сила идната година.

На 13 октомври пък германският Конституционен съд ще се произнесе по жалба срещу споразумението.

Три германски организации през август внесоха в съда петиция със 125 000 подписа срещу сделката.

Споразумението за свободна търговия с Канада е най-амбициозния търговски пакт на ЕС до момента и веднага след влизането му в сила ще отпаднат тарифите за 98 процента от търгуваните стоки. То включва също разпоредби в областта на регулаторното сътрудничество, морските товарни превози, устойчивото развитие и достъпа до държавни поръчки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.