1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Слаб интерес към консултантските услуги по мярка 114 от ПРСР

Слаб интерес към консултантските услуги по мярка 114 от ПРСР

Одобрените 57 проекта се изчисляват едва за 111 хил. лв.

Първите 57 земеделски стопани и собственици на гори, които ще бъдат консултирани по Програмата за развитие на селските райони за управлението на техните стопанства, вече са с одобрени проекти, съобщиха от Фонд „Земеделие“. Предложенията им бяха приети за разглеждане през ноември и декември миналата година, като от депозираните 58 проекта е отпаднал само един, поясниха от фонда.

Младите фермери очакваха откриването на мярката още през първите години от действието на програмата през 2008 и 2009 г., но земеделското министерство подготви нормативните документи със закъснение. Затова и първият прием на заявления стартира едва в края на 2011 г. Въпреки първоначално заявения интерес към тези обучения, експертите са изненадани от сравнително малкия брой проекти, внесени за разглеждане от фермерите, отбелязва investor.bg.

При заложен бюджет в размер на 12,7 млн. лв. за мярка 114 „Използване на консултантски услуги от фермери и собственици на гори”, одобрените 57 проекта се изчисляват едва за 111 хил. лв.

Неотдавна зам.-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова призова земеделските производители да се възползват максимално от консултантските услуги, тъй като помощта при тях възлиза на 80% от стойността на проекта. В останалите европейски държави субсидиите за обучения се изразходват максимално бързо, особено от производители, които искат да се преориентират от конвенционално към биопроизводство, посочват експерти.

Консултантските услуги подпомагат стопаните във всички сфери на селскостопанското производство - от технологиите за отглеждане на различни земеделски култури до аграрните практики за обработка на почвите, растителните защити, изискванията за наторяване и др. Консултациите включват и редица съвети към животновъдите, техники за създаване на организации на производителите и др.

Максималните субсидии, които се отпускат за обучения на животновъдни ферми или собственици на градини възлизат на 1500 евро, докато консултациите за собствениците на гори са в размер на 240 евро.

Допустими за подпомагане по тази мярка са освен регистрирани земеделски производители и собственици на гори, също и сдружения от горовладелци, които стопанисват минимум 50 дка гори, както и общини, пиртежаващи над 100 дка гори.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.