1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Слагат контролни номера на качествените вина

Слагат контролни номера на качествените вина

Измененията в наредбата съгласуват промените, направени наскоро в Закона за виното и спиртните напитки, като се въвежда нова формулировка на качествените вина

 

Промените в Наредбата за условията, на които трябва да отговарят качествените вина от определен район, отразяват промените в Закона за виното и спиртните напитки. Измененията в наредбата съгласуват промените, направени наскоро в Закона за виното и спиртните напитки, като се въвежда нова формулировка на качествените вина – "качествени вина, произведени в определен район". Тя отразява основните стандарти на европейските регламенти за окачествяване на виното (произходът на вината да следва района на производството и преработката на гроздето), съобщиха от правителствената информационна служба.

Видовете качествени вина са качествените ликьорни, пенливи, искрящи и други вина, произведени в определен район. Според гаранцията за качеството, вината са два вида – с гарантирано наименование за произход и с гарантирано и контролирано наименование за произход.
Документът дефинира какво е "качествено вино, произведено в определен район" – вино, което произхожда от определен лозарски район, микрорайон или масив, чието име служи за означаване на виното, и което е получено, обработено и бутилирано в определения район, микрорайон или масив. Неговите качества или съществени характеристики се дължат основно или изключително на географската среда, която включва природни условия и производствени традиции. Производителите на качествени вина, произведени в определен район, не могат да преотстъпват правата си на ползватели на наименованието за произход на трети лица, които не са вписани като ползватели на наименованието за произход.

В изменената и допълнена наредба се дава и подробна дефиниция от 8 показателя за «качествено вино с гарантирано наименование за произход» – виното, произведено от грозде от нанесен на картата на лозята район, микрорайон или масив; произведено от разрешени и препоръчани сортове лози, определени за района, като при отглеждането на лозята са извършени определени агротехнически мероприятия и виното е произведено по определени технологични методи, като то съдържа определено минимално естествено алкохолно съдържание.

Съгласно промените в наредбата за тези вина се изисква да са произведени от грозде, чийто добив от хектар не надвишава определеното за сорта количество; вината да притежават типичност, определена от резултатите на физико-химичните и микробиологичните анализи и органолептичната оценка, и виното да е произведено при определено съотношение между произведеното количество грозде и произведеното количество вино.

Въвеждане на контролен номер, задължителен за всяко качествено вино, произведено в определен район, предвиждат още промените в наредбата. Това е нов елемент в режима на окачествяване на вината.
Контролният номер ще представлява уникална идентификация, която ще позволява проследяване и контрол на произведените партиди качествени вина, като освен че ще е индикация за качеството на виното, той ще гарантира и произхода на продукта. С това ще бъдат спазени европейските норми, заложени в сега действащото законодателство и ще се осигури пълна гаранция на автентичността на продукта. С това ще се даде и гаранция за защитата на потребителя от нерегламентирано производство.

При изготвянето на промените е взет под внимание опитът в изграждането на цялостен системен контрол в страни като Португалия и Германия. Промените са отразени в съответните текстове на Наредбата, като в нея се определя съдържанието и процедурата по получаване на контролен номер от производителите на качествени вина.
С предложените изменения в Наредбата, правомощията по ЗВСН, предоставени на министъра на икономиката по отношение на качествените вина, преминават към министъра на земеделието и горите./focus-news.net

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.