1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. След 2010 г. евросубсидиите за модернизация на земеделието намаляват

След 2010 г. евросубсидиите за модернизация на земеделието намаляват

Правилата за отпускането на финансова помощ по мярката "Модернизация на земеделските стопанства" са обнародвани във вторник в Държавен вестник

 

Фермери, които ще модернизират стопанствата си по програмата за развитието на селските райони, ще ползват по-големи субсидии до края на 2009 г., за да се насърчават инвестициите в първите години от членството на България в ЕС. Правилата за отпускането на финансова помощ по мярката "Модернизация на земеделските стопанства" са обнародвани във вторник в Държавен вестник и кандидатите могат да подават проектите си в Разплащателната агенция, съобщиха от ведомството.

Интересът към тази мярка е най-голям, защото освен за нова селскостопанска техника стопаните ще получават субсидии за оборудване на ферми, при използване на възобновяеми природни ресурси или и при монтиране на инсталации за намаляване на вредните емисии от отпадъци. Ще се насърчават и инвестиционни проекти в производството, насочени към повишаване на качеството на земеделската продукция или за подобряването на хигиенните, фитосанитарните или екологичните условия на производство.

Минималната помощ за всеки проект ще бъде 3500 евро, а таванът достига 1.5 млн. евро. Младите фермери, производителите във високопланинските региони или в зоните на екологичната мрежа "НАТУРА 2000" ще получат по-големи помощи. През тази и следващата година 65 на сто от проектите на младите фермери ще се покриват по програмата, останалите са за сметка на кандидатите. По 60 на сто е субсидията за проекти в планински и необлагодетелствани райони и в обхвата на "НАТУРА 2000". При останалите кандидати помощта ще бъде 50 и 55 процента. След 2010 г. субсидиите намаляват с по 5 процента за изброените случаи. Освен за отделни стопани субсидиите ще се отпускат и на признати фермерски организации. По тази програма не се подпомагат проекти на тютюнопроизводители или за преструктуриране на лозя.

Земеделски производители, които преработват земеделска продукция, ще бъдат подкрепени само ако доходите им от тази преработена продукция са под 50 на сто от общите доходи. Фермери, които произвеждат енергия от биоотпадъци, пък са длъжни да я използват само за нуждите на собственото си стопанство.

 

 

 

 

 

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.