1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. След 2020 година спира подпомагането за сектор „Тютюн“ под формата на преходна национална помощ

След 2020 година спира подпомагането за сектор „Тютюн“ под формата на преходна национална помощ

От Националната асоциация на тютюнопроизводителите настояват тютюнът да бъде включен за подпомагане чрез ПРСР

След 2020 година спира подпомагането за сектор „Тютюн“ под формата на преходна национална помощ. Затова от Националната асоциация на тютюнопроизводителите започват битка – тютюнът да бъде включен за подпомагане чрез Програмата за развитие на селските райони.

Спирането на преходната национална помощ за тютюна не е изолирано решение. В проекта за бъдещата Обща селскостопанска политика изцяло е изключено подпомагането за всички селскостопански сектори под формата на доплащане от бюджета.

95 % от стопанствата в Европа, които произвеждат тютюн са семейни. 3,6 % от валутните постъпления в Европейския съюз са от тютюна. В тази категория той се съизмерва със зърнените култури. Тютюнът обаче е изключен от европейските директиви, свързани с прякото подпомагане по линия на ОСП. Спадът в Европа от 2005-та година насам е 25%, а площите с тютюн са намалели с 60%. Като президент на Европейската асоциация на тютюнопроизводителите, Цветан Филев води битки на няколко нива, предвид натиска от Световната здравна организация върху сектора. Битката на национално ниво предстои.

До една седмица тютюнопроизводителите от Североизточна България ще имат яснота за графика на плащанията на изкупената суровина от сортова група „Бърлей“ за реколта 2017.

Автор: Анета Божидарова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.