1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Следващата седмица продължава ваксинирането срещу заболяването заразен нодуларен дерматит

Следващата седмица продължава ваксинирането срещу заболяването заразен нодуларен дерматит

На 16 май се очаква да бъдат доставени още 175 хиляди ваксини срещу ЗНД

Следващата седмица ще продължи ваксинирането на едрите преживни животни срещу заболяването заразен нодуларен дерматит. На 16 май (понеделник) се очаква да бъдат доставени 175 хиляди дози ваксина, с които ще бъдат имунизирани останалите възприемчиви животни в областите Смолян, Благоевград, Кюстендил, Перник, Хасково, Стара Загора и Пловдив.
 
Ваксина ще бъде поставена и на едрите преживни животни в граничещите с Турция общини Царево, Малко Търново, Средец, Болярово, Елхово, както и общините от област Кърджали, Крумовград, Черноочене. На имунизация срещу заболяването ще бъдат подложени и животните от общините Твърдица и Нова Загора, област Сливен, общините Драгоман, Годеч, Сливница, Божурище, Копривщица, Самоков, София област, община Стрелча и Панагюрище, област Пазарджик, както и 89 населени места от областите Видин и Монтана, които се намират в 10 километровата зона от границата с Република Сърбия.

Предстои провеждането на втори етап на пръскания срещу векторите на заразния нодуларен дерматит. Първите инсектицидни обработки от въздуха стартираха на 23 април 2016 година от землището на село Узунджово, обл. Хасково. През първия етап бяха обработени общо 61 250 дка в областите Хасково, Стара Загора, Пловдив, Ямбол и Сливен. През втория етап се предвижда продължаване обработката на площите около констатираните огнища и 2 км, зона около големите водни басейни с обща площ от 2 500 000 дка. Стартирането ще започне след спиране на валежите и затопляне на времето.

Като трети етап е предвидена обработка на терените, южно от брега на река Дунав. На тази база са изчислени близо 1 млн. дка. по цялото протежение на речната ни северна граница, като са включени островите и разливите (Белене, Сребърна и др.). Предстои договаряне с Румънските власти за съвместно пръскане на двата бряга на реката с цел по-добър ефект.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.