1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Словакия въведе специален данък за големите вериги

Словакия въведе специален данък за големите вериги

Страната иска да защити родното производство на храни и собствените фермери

Нов специален данък за големите търговски вериги е в сила в Словакия от началото на годината. Целта на правителството в Братислава е да защити родното производство на храни и собствените фермери.

Изключителният данък за бизнес веригите, цели да промени неравномерното разпределение на печалбите, които сега остават най-вече за търговците. Парите, които държавата ще получава, ще се върнат в селскостопанския сектор, по-специално за подпомагане на първичните производители в Словакия, хранителните компании и обезщетения при форсмажорни обстоятелства.

Изчисленията показват, че данъкът, който е в размер на два процента и половина от оборота на веригите, ще донесе около 120 милиона евро годишно в държавната хазна. Събраните средства ще бъдат върнати в агрохранителния сектор, твърдят в Братислава.

"Гражданите ни питат защо в хранителните магазини няма повече продукти словашко производство. Защо словашките храни са по-скъпи от чуждестранните? И защо храните от една и същата марка, са по-лоши от тези в Западните страни. Причината за това са високите търговски излишъци, но също така и редица неподходящи практики. Нашето търпение, към това драконово поведение приключи" – каза министърът на земеделието.

Търговските вериги злоупотребяват с господстващото си положение. "С одобряването на данъка върху веригите, Словакия направи първата стъпка към възстановяване на хранителната самостоятелност" изтъква Матечна. Тя се надява новият данък да вкара повече местни продукти по рафтовете на супермаркетите.  

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.