1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Случаите на свински грип в САЩ не трябва да предизвикват паника

Случаите на свински грип в САЩ не трябва да предизвикват паника

В същото време - извънредно положение в Калифорния

Американският президент Барак Обама заяви, че случаите на свински грип, регистрирани в САЩ не трябва да предизвикват паника сред населението, защото властите са взели всички предпазни мерки. „Следим внимателно появата на случаи на заразени със свински грип в САЩ. Очевидно те са повод за тревога и изискват повишено ниво на бдителност, но те не са повод за паника”. Обама обясни, че здравното министерство е обявило извънредно санитарно положение като предпазна мярка, така че властите да разполагат с необходимите медикаменти и да са готови за бърза реакция.

Губернаторът на щата Калифорния Арнолд Шварценегер обяви извънредно положение заради т.нар. свински грип, за който в съседно Мексико твърдят, че е убил над 150 души. Решението на Шварценегер позволява на щатските власти да използват допълнителни средства и сили в помощ на министерството на здравеопазването на Калифорния и по-бързо и лесно да закупуват медицинско оборудване и медикаменти.

Досега в щата са потвърдени 13 подобни случая. Нито един от тях не е с фатален изход, макар че здравните институции проверяват два смъртни случая, вероятно свързани с грипа.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.