1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Служители от "Напоителни системи" протестираха пред Министерството на финансите

Служители от "Напоителни системи" протестираха пред Министерството на финансите

До момента задълженията към работниците са милион и 800 хиляди лева

Работници и служители от "Напоителни системи" протестираха пред Министерството на финансите заради неизплатени заплати. До момента задълженията към работниците са милион и 800 хиляди лева. Те се трупат, въпреки съкращаването на повече от 600 души.

Протестиращите работници настояха да им бъдат изплатени забавените заплати и поискаха да се преведат пари от бюджета на "Напоителни системи". Тази година дружеството не е получило нито един лев и се издържа само от таксите от ползваната вода от земеделски стопани и други фирми.

Синдикатите настояват за среща с министъра на финансите и депутати от парламентарната комисия по бюджет и финанси, за да се намери решение на проблемите с дейността на "Напоителни системи".

"Напоителни системи" има задължения за защита на населението от наводнения, но държавата не е превела средства за тези дейности, заяви Анелия Начева - председател на федерация "Земеделие" към КТ "Подкрепа", цитирана от БНР. "Държавата не предприема никакви действия за подсигуряване на средства за превантивни действия. Ние за това настояваме", допълни Начева.

"Не може търговско дружество да субсидира бюджета", коментира в интервю за БНР изпълнителният директор на "Напоителни системи" Стойко Ганчев. "Решението е всяка година в бюджета да се заделя определена сума пари, която да бъде за отводняване. Между 9 и 10 милиона", уточни Ганчев.

Учени от Селскостопанската академия се включиха в протеста на работници от "Напоителни системи".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.