1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу Светла Бъчварова

Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу Светла Бъчварова

В резултат на сключен неизгоден договор на ССА е причинена вреда в размер на 1,3 млн. лева

Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу депутатката от БСП Светла Бъчварова-Пиралкова за неизгоден договор, сключен преди години, пише dnes.dir.bg.

Според държавното обвинение на 13.08. 2009 г., като председател на Управителния съвет на Селскостопанската академия, тя е сключила неизгодна сделка, от която е произлязла значителна вреда - в размер на 1 326 671,36 лв., като случаят е особено тежък.

На 21 март главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане имунитета на Бъчварова. Още същият ден тя е дала съгласие за възбуждане на наказателно преследване срещу нея, привлечена е като обвиняема и й е взета мярка за неотклонение „Подписка“, уточниха днес от прокуратурата.

В периода от 04.07.2008 г. - 28.06.2011 г. Светла Бъчварова-Пиралкова е била председател на УС на Селскостопанската академия.

Със заповед от 21.07.2009 г. министърът на земеделието и храните е предоставил на академията за ползване 9 726,224 дка земеделски земи, намиращи се в землището на с. Стражица и с. Карвуна.

На 07.08.2009 г. в Селскостопанската академия е постъпило заявление от „Литекс Комерс“АД, представлявано от Гриша Ганчев за сключване на договор за съвместна дейност със ССА, с предоставяне на площите в двете села.

Без да е взето решение от УС, на 13.08. същата година Бъчварова е сключила договор за съвместна научно-изследователска и опитно-производителна дейност върху земята с „Литекс Комерс“. Договорът е сключен за срок от 10 години, като компанията на Ганчев е следвало да заплаща на академията 17 500 лева годишно или по 1,80 лева на декар.

Агротехническите и икономическите експертизи, възложени от Софийска градска прокуратура обаче са доказали, че в същия период от време арендната цена за районите, в които се намирала земеделска земя, е от 70 до 80 лева. При реална базова пазарна цена от 70 лева за 1 декар обработваема земеделска земя, за отдадените по договора 9 726,224 дка, сумата като приход за академията би могла да бъде в размер на 680 835,68 лв. В резултат на сключения неизгоден договор от Бъчварова, на академията е причинена вреда в размер на 1,3 млн. лева.

В хода на разследването са разпитани 26 свидетели, 4 вещи лица са изготвили назначените експертизи.

Предстои Софийски градски съд да насрочи разглеждането на делото, уточниха от прокуратурата.

Самата Светла Бъчварова коментира неотдавна, че няма нищо притеснително в този договор, който бил за съвместна дейност между Добруджанския земеделски институт и фирмата, която работи там, а не за наем или за аренда.

"След мен има четирима председатели на Селскостопанската академия, договорът си действа, два пъти е преподписван и не мога да разбера сега как са направени тези изчисления, при положение че той е изпълняван само през 2010 г.", каза още Бъчварова, която е бивш зам-министър на земеделието в правителството на Тройната коалиция.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.