1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Софийската районна прокуратура ще внесe обвинителен акт срещу бившия директор на ДФЗ Калина Илиева

Софийската районна прокуратура ще внесe обвинителен акт срещу бившия директор на ДФЗ Калина Илиева

Снимка:

Илиева ще отговаря пред Темида за изготвянето на фалшива диплома

Бившият директор на Държавен фонд "Земеделие" Калина Илиева не само сама е фалшифицирала дипломата си за висше образование от Германия, но се е подписала вместо декана и председателя на изпитната комисия в университета.

Тя обаче не е съобразила, че в берлинското Професионално висше училище по техника и икономика парафът под свидетелството трябва да е на президента на вуза - длъжност, аналогична на българската "ректор". Всичко това става ясно от изготвена графологична експертиза по делото срещу Илиева. От Софийската районна прокуратура ще внесат обвинителен акт срещу нея до края на седмицата, научи „Монитор".

Илиева ще отговаря пред Темида за изготвянето на фалшива диплома, както и за използването на 4 документа с невярно съдържание, също удостоверяващи ценза й. Разследването приключи около 1,5 г., след като гръмна скандалът с Илиева. Ако бъде призната за виновна, тя може да получи до 8 г. затвор. Ексшефката на фонда не е давала обяснения и не се признава за виновна. Тя твърди, че има диплома за магистър по икономически комуникации от берлинския институт, легализирана от Министерството на образованието у нас.

След образуването на делото срещу нея на 30 ноември 2010 г. се разбра, че до последно е крила бременността си от земеделския министър Мирослав Найденов, като се е извинявала за отсъствието си от работа чрез болнични листове с друга диагноза. На 7 октомври 2010 г. Управителният съвет на фонда я освободи от длъжност.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.