1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Социалното министерство не е съгласно да се въвеждат целеви помощи за вода

Социалното министерство не е съгласно да се въвеждат целеви помощи за вода

В следващите 10 г. се очаква драстичен ръст на цената на водата - между 30 и 40%

Социалното министерство не е съгласно да се въвеждат целеви помощи за вода по подобие на енергийните, каквито планове има регионалното ведомство. "Основната същност на социалното подпомагане е да помогне на онези, които не могат със собствените си доходи да покрият жизнените си потребности. Водата е включена в социалните помощи", обясни социалният зам.-министър Лазар Лазаров. Според него темата изисква задълбочена дискусия, по време на която обществото трябва да си даде отговор дали трябва да се търси развитие на ВиК дружествата и водния сектор през системата на социалното подпомагане и това ли е правилният механизъм, пише "Сега".

Социалният министър Хасан Адемов пък се зачуди дали финансирането им чрез социалните помощи не е вид държавна помощ. Той е категоричен, че системата на подпомагане не може да бъде универсален начин за решаване на всички проблеми. Според него и при подпомагането на хората с увреждания трябва да има сериозна промяна, дори чрез въвеждане на подоходен критерий, а не да се дава на всички само срещу решение от ТЕЛК.

Преди дни от регионалното министерство обявиха, че в подготвената стратегия за развитие на водния сектор се предвижда въвеждането на социална помощ за вода, тъй като заради предстоящите големи инвестиции се очаква в следващите 10 г. драстичен ръст на цената й - между 30 и 40%. Идеята е тя да се дава още от 2015 г., а задачата да се разработи методиката за това получава социалното министерство. Това се оказа изненада за ведомството.

"Моля, колегите, когато ни вменяват нови задължения, при това финансови, поне да се консултират с нас", обяви Адемов. Заместничката му Светлана Дянкова пък припомни, че всички екипи на социалното министерство са били против въвеждането на тази помощ, която се обсъжда от 2004 г.

Макар че няма никаква яснота как ще се раздават помощите за води и кой ще ги получава, от регионалното министерство са изчислили, че те ще излизат около 10 млн. лв. на година. Според стратегията бюджетът ще трябва да доплаща сметките на домакинствата, когато те надхвърлят 4% от дохода им, което по закон се приема за поносима цена на водата.

През уикенда Адемов се обяви за цялостна промяна на системата за социално подпомагане. "Много сме си харесали белгийския модел, където се дават ваучери за услуги вместо пари. Предстои обсъждане на идеята и ако се постигне съгласие, още догодина може да имаме един пилотен проект", обясни той. Министърът се надява още от следващата учебна година учениците над 16 г. да започнат да получават вместо детски ваучери за учебници и учебни помагала. Без отговор обаче остава най-важният въпрос - в чии търговски обекти ще се пазарува с ваучерите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.