1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Спад в цените на хранителните стоки отчете ФАО

Спад в цените на хранителните стоки отчете ФАО

Млякото на прах е най-силно засегнато

Спад на цените на хранителните стоки с 0,9 на сто през юни, отчете Организацията по прехрана и земеделие към ООН.  Индексът на ФАО отстъпи до 165,1 пункта. По този начин бе отчетен спад от 21% в сравнение със същия период на миналата година, като равнището е най-ниското от септември 2009 г. насам.

Индексът на цените на захарта е намалял с 6.6% в сравнение с май 2015 г. Този рязък спад се дължи на по-голямото производство на захар в Индия, най-големият потребител на захар в света, както и в Тайланд. Общият спад на цените е свързан и с по-голямото производство в Бразилия. Индексът на цените на растителните масла се увеличава с 1.3% през юни, но остава със 17% под равнището от юни 2014 г. Неотдавнашното нарастване се дължи основно на палмовото масло и соята. Цената на палмовото масло се е увеличила от нарастването на вноса в Китай и Индия и от риска от сухо време, което Ел Ниньо вероятно ще предизвика в Югоизточна Азия. Покачването на цените на соевото масло е резултат от по-високите от обичайното валежи в Съединените щати. При рапицата цените също се повишават, поради лоши метеорологични условия в ключови страни производителки. 

Индексът на цените на ФАО за млечните продукти е намалял с 4.1% в сравнение с май. Млякото на прах е най-силно засегнато от спада, цените на маслото и сиренето също са намалели. Факторите, които влияят, са премахването на квотите в ЕС, съчетано с големите запаси от непродадени млечни продукти в Нова Зеландия. Към това се прибавя несигурността при вноса на мляко в Китай и забраната за внос в Русия. 

Индексът на цените на месото е останал почти непроменен от март насам. Цените на свинското месо са нараснали, тези на говеждото и овчето са спаднали, а на птичето месо остават почти без промяна. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.