1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Спешни мерки за подкрепа на свиневъдния сектор искат евродепутати

Спешни мерки за подкрепа на свиневъдния сектор искат евродепутати

Председателят на Аграрната комисия в ЕП Норберт Линс е изпратил писмо до комисар Януш Войчеховски

На фона на падналите до критично ниво маржове и на недостатъчните национални мерки за подкрепа, Европейската комисия е призована да подаде ръка на сектора и директно да интервенира на пазара, се казва в писмото, подписано от председателя на Аграрната комисия Норберт Линс. 
 
Кризата в свиневъдния бранш е плод на все по-високи разходи, най-вече за фуражите, но и за ток и ветеринарни услуги. Негативно влияние упражняват свиването на търсенето от страна на Китай, както и африканската чума, заради която вече няколко държави спряха вноса от ЕС. В резултат натискът върху вътрешния пазар се засилва и поставя сектора пред екстремни изпитания, изтъкват депутатите.
 
Ако Европейската комисия продължава да бездейства, това ще доведе до още по-голяма концентрация на производството в Европа, заедно с всички произтичащи от това негативи за околната среда, климата и регионалното селско стопанство. Всичко това е в противовес на Зелената сделка и на стратегията "От фермата до трапезата", предупреждават Норберт Линс и колегите му.
Затова те настояват Брюксел да се намеси чрез недискриминиращи и незабавни промоционални мерки, насочени към намиране на нови пазари и запазване на съществуващите. Освен това Комисията следва да интервенира на пазара, подкрепяйки частното складиране.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.