1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Специализирана комисия разработва критерии за излизане от кризата в млечния сектор

Специализирана комисия разработва критерии за излизане от кризата в млечния сектор

Пари за спасяването на сектора има, смята председателят й

 

Специална комисия, назначена със заповед на министъра на земеделието Валери Цветанов, разработва критерии за излизане от кризата в млечния сектор на българското животновъдство. Професор Иван Станков-ректор на Тракийския университет в Стара Загора и председател на комисията предлага от следващата година за всяка крава да се отдели субсидия от 300 лева.

Комисията предлага спешни мерки за следващата година и дългосрочна програма за сектора до 2013 година. Според професор Станков сумата от 300 лева за крава е равностойна на поисканите от румънците 148 евро за животно и е крайно необходима за спасяването на сектора. В момента на българския пазар има дефицит на суровини, а отвън се внасят сухи млека и мазнини, които превръщат голяма част от продукцията за вътрешно потребление негодна и дори опасна за населението.

За това ректорът на Тракийския университет има намерение да запознае лично премиера с рисковете пред българското млечно животновъдство. Пари за спасяването на сектора има, за финансирането му могат да се използват средства от ДФ „Земеделие", субсидии за генофонда, както и програмите на ЕС за развитие на селските райони, категоричен е професор Иван Станков.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.