1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Специализирани заеми за земеделци по програма на USAID

Специализирани заеми за земеделци по програма на USAID

 

Банките от "УниКредит Груп" у нас въведоха специални разплащателни сметки за земеделски стопани във връзка с получаването на директни субсидии от Европейския съюз по схемата за плащане за отделна обработваема площ, съобщиха финансовите институции.

Откриването на разплащателна банкова сметка на името на всеки регистриран производител е задължително условие за усвояване на получените евросубсидии.

Сметките могат да бъдат открити в цялата клонова мрежа на "Булбанк", "Ейч Ви Би Банк Биохим" и "Хеброс Банк". Преференциалните условия ще останат в сила в цялата клонова мрежа на трите банки и след обединението им в началото на май.

Сметките са без минимална сума за откриване и с минимална такса за поддръжка от един лев или евро в зависимост от валутата. Сметката се олихвява с 1% на година за салда над 1000 лева или евро.

Програма за заеми от Хеброс Банк, гарантирани от USAID

Важно предимството за ползването на банка от "УниКредит Груп" от земеделските производители е възможността за получаването на преференциални инвестиционни заеми от хора, заети в сферата на селското стопанство. Тези заеми са възможни по силата на договор за 10 млн. долара на Хеброс Банк и USAID (Американската агенция за международно развитие). Максималният размер на заемите е до 750 000 долара със срок до 4 години. Лихвите са по договаряне. За обезпечение могат да служат всички допустими от българското законодателство обезпечения.

Договорът с USAID остава в сила и в "УниКредит Булбанк". Споразумението предвижда гаранция на USAID на стойност до 50% от всеки заем, което намалява риска и съответно. облекчава вноските по кредитите.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.