1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Спокойна е епизоотичната обстановка по отношение на заболяването класическа чума по свинете в гр.Смядово

Спокойна е епизоотичната обстановка по отношение на заболяването класическа чума по свинете в гр.Смядово

 

Спокойна е епизоотичната обстановка по отношение на заболяването класическа чума по свинете в гр.Смядово, област Шумен към днешна дата, съобщават от Националната ветеринарномедицинска служба. При извършените клинични прегледи на отглежданите домашни и източнобалкански свине на територията на гр.Смядово и в селищата, попадащи в 10 километровата зона около огнището на заболяването, не е констатирано завишена заболеваемост и смъртност.

Предприети са всички необходими действия съгласно европейското законодателство за профилактика, ограничаване и ликвидиране на заболяването класическа чума по свинете.

Вчера, 18 януари бяха проведени заседания на областната епизоотична комисия на област Шумен и общинските епизоотични комисии на общините Велики Преслав и Шумен. Със заповед на областния управител на област Шумен са разпоредени конкретни мерки за ограничаване и надзор на заболяването.

Ветеринарномедицинските специалисти от РВМС Шумен извършват клинични прегледи и вземат кръвни проби от отглежданите свине в селищата разположени в надзорната зона около огнището.

Органите на полицията контролират наложената забрана за движение на свине, а кметовете на населените места забраната за паша на източнобалканските свине. Извършени са няколко дезинфекции на помещенията и дворовете, в които се отглеждаха заболелите и контактните свине.

Заболяването е обявено пред Световната организация за здравеопазване на животните /OIE/ Париж и със системата ADNS пред останалите страни членки на ЕС.

До момента няма съмнение за заболяването класическа чума по свинете от област Шумен и останалите области на страната, информират още от НВМС.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.