1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Споразумение между Министерството на земеделието и горите и Националното сдружение на общините в Република България

Споразумение между Министерството на земеделието и горите и Националното сдружение на общините в Република България

Подпомагането на общините покрива 100 % от вложената инвестиция, поради което и интересът към мярката се засилва

 

Споразумение между Министерството на земеделието и горите и Националното сдружение на общините в Република България за сътрудничество при осъществяване на проекти по "горската мярка" от Програма САПАРД, подписаха зам.-министър доц. Стефан Юруков и председателят на НСОРБ д-р Красимир Мирев.

По тази мярка се реализират проекти по лесовъдство, залесяване на земеделски земи, инвестиции в горски стопанства, преработка и маркетинг на горски продукти. Мярката е единствената по програмата, по която могат да кандидатстват както частни лица, така и общини.

Подпомагането на общините покрива 100 % от вложената инвестиция, поради което и интересът към мярката се засилва.

20 общини, сред които Търговище, Шабла, Добрич, Плевен, Елхово, Стара Загора и др., до момента са взели решение за кандидатстване. Подготвените от тях проекти са за залесяване на изоставени и ерозирали общински терени. Очаква се да бъдат създадени 15 000 вка нови общински гори, ако предвидените за целта 8 млн. лева бъдат усвоени.

Национално управление по горите към МЗГ ще съдейства при изготвяне на всички специализирани документи, необходими за реализацията на проектите.От своя страна - НСОРБ се ангажира да съдейства при изготвянето на проектите и комплектоването на документацията от всички общини, желаещи да кандидатстват с проекти пред Агенция САПАРД.

С активизирането на общините по "горската мярка" на САПАРД се очаква да се произведат милиони фиданки, които да обогатят националния горски фонд, да се предпазят от ерозия изоставени, пустеещи земи, да се укрепи екологичното равновесие в горските райони на страната и да се подпомогне повишаването на заетостта на населението там.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.