1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Споразумение ще хармонизира търговския режим между ЕС и региона на Западна Африка

Споразумение ще хармонизира търговския режим между ЕС и региона на Западна Африка

Споразумението ще замени двете съществуващи временни СИП в региона

Министерският съвет одобри предложението за решение на Съвета за сключване, подписване и временно прилагане на Споразумението за икономическо партньорство (СИП) между държавите от Западна Африка, Икономическата общност на западно-африканските държави (CEDEAO) и Западноафриканския икономически и паричен съюз (UEMOA), от една страна, и Европейския съюз и неговите държави-членки, от друга. Документът е парафиран на 30 юни 2014 г. в Уагадугу, Буркина Фасо.

Споразумението ще замени двете съществуващи временни СИП в региона. С влизането му в сила ще се осигури хармонизиран търговски режим между Европейския съюз и региона на Западна Африка, като по този начин ще се подкрепи регионалната интеграция и прилагането на Общата външна тарифа на CEDEAO.

СИП съдържа разпоредби относно търговията със стоки, улесняването на митническите процедури и търговията, санитарните и фитосанитарните мерки, селското стопанство и рибарството. Освен това ,в разпоредбите относно сътрудничеството, свързано с различните аспекти на развитието, са посочени приоритетните области на действие по прилагането на СИП.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.