1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Според министър Кабил не сме изправени пред бедствена ситуация заради сушата

Според министър Кабил не сме изправени пред бедствена ситуация заради сушата

 

Нихат Кабил заяви на среща със зърнопроизводители в Добруджанския земеделски институт, че не споделя мнението за бедствената  ситуация пред която е изправена  страната, заради сушата. Има точно определени параметри за обявяване на бедствено положение и един от тях е да има пряка опасност за живота и за здравето на населението. Нелепо е  да се говори за зърнена криза в условията на членство на България в ЕС и да се създава  напрежение, допълни Нихат Кабил. По думите му ситуацията в земеделския отрасъл е тежка, но изход от нея трябва да се търси с икономически мерки.
Нихат Кабил коментира, че е възможно Добруджанският земеделски институт да бъде подкрепен от държавата, за да не бъде прекъснато производството на така наречените базисни и предбазисни семена пшеница.

Министърът припомни, че е предприел стъпки за уведомяване на ЕК за ситуацията в българското земеделие. Така, ако евентуално се стигне до държавна подкрепа за земеделските производители предвид сушата, на страната няма да бъдат наложени санкции за нерегламентирана помощ.

На 14 април земеделци от цялата страна проведоха предупредителни протестни действия. Те посикаха да бъде обявено бедствено положение, поради продължаващата суша.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.