1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Според Нихат Кабил фермерите с частични загуби също ще могат да получат помощи

Според Нихат Кабил фермерите с частични загуби също ще могат да получат помощи

 

"От много време насам твърдя, че няма обективни обстоятелства цената на хляба да бъде увеличена". Това заяви в интервю министърът на земеделието и горите Нихат Кабил.
"Цената на хляба зависи от цената на пшеницата и съответно на брашното", обясни той.
"Увеличаването на цената, ще предизвика внос отвън", заяви още министърът. За да се получат помощи от Европейската комисия, не е задължително да има бедствие, а  политиката на комисията по принцип е за защита на доходите на фермерите, поясни Нихат Кабил.
Оценките на работната група за компенсиране на земеделските производители ще бъдат направени до началото на жътвената кампания. Има възможност да бъдат компенсирани и фермери не само със 100% загуби, но и с частични.
Зеленчуците засега няма да бъдат компенсирани за загуби, заради факта, че по принцип тези производители са ориентират към поливно земеделие.
В страната са регистрирани 147 хил. земеделски субекти, 60% от които са се регистрирали за получаване на помощи, обясни още земеделският министър.
Всички пари, предвидени за компенсации са 200 млн. евро, плюс 25% от тази сума - за развитие на селските райони, което прави 391 млн. евро, заложени в бюджета 2007 г.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.