1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Според ООН не се очаква рязък спад на цените на хранителните продукти

Според ООН не се очаква рязък спад на цените на хранителните продукти

 

От доклад на Агенцията по храните и селското стопанство на ООН става ясно, че високите цени на храните ще се запазят предвид увеличеното търсене от страна на развиващите се страни и растящите разходи на производителите. Сегашният пик на цените е по-рязък от предходни години, което до някъде се дължи и на лошата реколта миналата година.

Сега прогнозите са за по-добра селскостопанска реколта и успокояване на цените. Въпреки това обаче други фактори ще "напомпат" цените, прогнозират експертите на ООН. Сред тях е и увеличеното потребление на биогорива, които се произвеждат основно от царевица и рапица.

В годишния доклад на агенцията се посочва още, че до 2017 година цената на свинското и телешкото месо ще се покачи с 20%. Житото ще поскъпне с 60 на сто, а олиото – с около 80%, предава ВВС. Само в периода 2005 – 2007 година житото царевицата  и други зърнени култури поскъпнаха двойно.

От ООН коментираха, че промените в климата също може да има негативно влияние върху реколтата на зърнените култури. А това несъмнено ще увеличи и цената им на пазарите.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.