1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Според Пламен Моллов нямаме шанс да усвоим всички пари на ЕС за лозаро-винарския сектор

Според Пламен Моллов нямаме шанс да усвоим всички пари на ЕС за лозаро-винарския сектор

 

 

На среща с журналисти Пламен Моллов, председател на Националната лозаро-винарска камара заяви, че консултантските фирми у нас са толкова малко, че дори да работят 365 дни в годината по 24 часа не могат да направят толкова проекти, колкото могат да се усвоят с предоставените ни от ЕС средства в сектора.  Парите в този сектор са толкова много, че няма да има възможност да се усвоят.

 Сериозен е  проблема с експертния потенциал на страната, значението на който по думите му се подценява. Повечето хора мислят, че  консултантската фирма е някаква фирма, която всъщност иска да спечели на гърба на този, който инвестира, посочи той. Това не отговаря на истината, защото средствата за консултантска дейност са предвидени в общия пакет средства. Регистрираните фирми в момента са около 7000.

Да се довериш на една консултантска фирма е най-тежкият процес, от една страна, а от друга - самите консултанти са ограничен кръг.  Според председателя на НЛВК, за младите хора  това е един изключително добър бизнес.  70 хил. декара са засадените през последните пет години нови лозя, главно по САПАРД, а регистрираните производители са малко повече от 270. Голяма част от тях обаче през последните години не са упражнявали дейност. Това заяви главният секретар на НЛВК Лили Стоилова.

До август тази година, страната ни трябва да  представи Национална програма за развитие на винопроизводството у нас пред Европейската комисия, припомни Моллов.  Средствата, които страната ни ще получи за седемгодишен период, са 166 млн. евро. В момента работна група изготвя националната програма, с която трябва да бъдат защитени националните интереси на винения бранш в България. Българските вина имат нужда от засилена реклама и представяне преди всичко в трети страни. Затова по-голяма част от средствата трябва да бъдат насочени именно за тази цел.
Според Пламен Моллов  азиатския  пазар става все по-привлекателен за представянето на българските вина.

AGRO.BG



 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.