Според учени САЩ трябва да се подготвят за все повече природни бедствия

До 2100 година броят на природните катаклизми ще нарасне от 3 до 17 пъти

Съединените щати трябва да се подготвят за все повече природни бедствия като наводнения и горски пожари. За това предупреждават учени, изследвали промените в климата.

Ураганът Матю е пример за подобно бедствие. Бурята нанесе огромни щети в Карибския басейн и по източното крайбрежие на Съединените щати. Според университетски учени, до 2100 година броят на природните катаклизми ще нарасне от 3 до 17 пъти в сравнение с 2000 година.

Изследванията на научни екипи показват, че преди 2 века метеорологичните условия са били такива, че урагани като Матю или Катарина през 2012-та, биха се случили веднъж на 1200 години. До края на хилядолетието статистическата вероятност е нараснала 3 пъти, а до 2100 година такива силни бури вече могат да се очакват на всеки 130 години.

Една от причините за тези промени е покачващото се ниво на Световния океан, породено от глобалното затопляне. То води и до все по-чести горски пожари, особено по Тихоокеанското крайбрежие, твърдят учените. Климатичните промени са причинили изгарянето на допълнителни 42 хиляди квадратни километра гори в периода между 1984 и 2015 година.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.