1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Според учени САЩ трябва да се подготвят за все повече природни бедствия

Според учени САЩ трябва да се подготвят за все повече природни бедствия

До 2100 година броят на природните катаклизми ще нарасне от 3 до 17 пъти

Съединените щати трябва да се подготвят за все повече природни бедствия като наводнения и горски пожари. За това предупреждават учени, изследвали промените в климата.

Ураганът Матю е пример за подобно бедствие. Бурята нанесе огромни щети в Карибския басейн и по източното крайбрежие на Съединените щати. Според университетски учени, до 2100 година броят на природните катаклизми ще нарасне от 3 до 17 пъти в сравнение с 2000 година.

Изследванията на научни екипи показват, че преди 2 века метеорологичните условия са били такива, че урагани като Матю или Катарина през 2012-та, биха се случили веднъж на 1200 години. До края на хилядолетието статистическата вероятност е нараснала 3 пъти, а до 2100 година такива силни бури вече могат да се очакват на всеки 130 години.

Една от причините за тези промени е покачващото се ниво на Световния океан, породено от глобалното затопляне. То води и до все по-чести горски пожари, особено по Тихоокеанското крайбрежие, твърдят учените. Климатичните промени са причинили изгарянето на допълнителни 42 хиляди квадратни километра гори в периода между 1984 и 2015 година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.