1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Спря европейската програма за промоция на български продукти

Спря европейската програма за промоция на български продукти

Причината – разследване на европейската служба за борба с измамите

Плащанията по европейската програма за промоция на български селскостопански продукти в чужбина са напълно спрени след разследване на европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. Блокирани са четири проекта за близо 19 милиона евро. От Брюксел са открили документи и данни за завишени цени и фиктивни доставки към подизпълнители.

Разследвана е кипърска фирма подизпълнител със седалище в Брюксел. От дейността й става ясно, че средствата се харчат основно за изработка на рекламни материали, сайтове на няколко езика за продукцията на българските производители и участия в международни изложения. От ОЛАФ са поискали 100% корекция, което означава връщане на всички вече разплатени суми. След писмо от Комисията за проблеми в прилагането в началото на тази година тогавашният директор Румен Порожанов подписва заповеди за спиране на плащанията по петте програми. „Уведомихме веднага асоциациите, които работеха по тези промоционални програми. Връчихме им заповедите, така че тук не може да става дума за, че някои не е информиран от заинтересованите страни.Ние веднага инициирахме от агенцията работна среща с европейската комисия, тъй като искахме да получим повече информация за естеството на проблемите, тъй като това е свързано с доклад, разследване на ОЛАФ, което все още не е приключило" обясни Румен Порожанов, бивш изпълнителен директор на ДФЗ

На срещата в началото на март става ясно, че Комисията няма забележки относно контрола на документацията и проверките от страна на Разплащателната агенция. Няма информация и за забележки към работата на бенефициентите - българските асоциации. Засегнати са проектите на Националната Асоциация за развъждане на млечни овце в България, Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци, Асоциация Биопродукти и Асоциацията на млекопреработвателите. Според бившия земеделски министър реакцията на Фонд Земеделие е правилна, целта - предпазване от неправомерни плащания."Програмите са защитени пред комисията и тя води разследване по повод прилагащата организация, която те в одобрението си са я одобрили", коментира Десислава Танева, бивш министър на земеделието и храните. 

Според Танева няма опасност Европейската комисия да накаже страната ни. Потърпевшите асоциации обжалват заповедите в съда, към момента няма решение. В същото време програмите продължават да се изпълняват.

Автор: Мирела Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.