1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Сред земеделците смяната на ръководството в ДФЗ се приема като разчистване на неудобните

Сред земеделците смяната на ръководството в ДФЗ се приема като разчистване на неудобните

Снимка:

Според Радослав Христов отговорността за всичко, което се случва в земеделието, носи ресорният министър Мирослав Найденов

Независимо от смяната на ръководството на Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ), отговорността за всичко, което се случва в земеделието, носи ресорният министър Мирослав Найденов. Това коментира председателят на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов по повод на промените във фонда, предаде Агенция "Фокус". Според него в ДФЗ се прави „разчистване”, породено от желанието на заместник-министъра на земеделието и храните Светлана Боянова да отстрани неудобните за нея служители във фонда.

„Целта е тези хора да бъдат махнати, за да може да бъдат сложени други, приближени до нея, и така да вървят по-добре нещата на Ивайло Тодоров и неговите консултантски фирми”, заяви Христов във връзка с изнесените данни от СДС през последните дни. Именно такъв е отзвукът от скандала в средите на земеделците. Христов обаче допълни, че редът и правилата не се пишат в ДФЗ, а в Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Много от допуснатите грешки са в МЗХ, а не в ДФЗ. „Аз в земеделското министерство не виждам уволнени хора”, уточни той.

Откакто правителството и НАЗ подписаха ново споразумение и протестите на зърнопроизводителите спряха, до 30 април не са извършвани никакви плащания по линия на преките плащания и националните доплащания от кампания 2010, твърди Радослав Христов. Времето обаче тече и ако всички изрядни земеделци не получат парите си до края на април, министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов ще е задължен да подаде оставка, припомни той. За това лично гарантира премиерът Бойко Борисов.

В същото време възникна нов проблем – над 5000 фермери трябва да възстановяват получени вече субсидии за 2009 г. заради нарушения, извършени според Христов, в земеделското министерство. „Вината е в МЗХ, то прави слоя на ортофотокартата. Сега искат да санкционират бенефициенти със задна дата, което е незаконно. Не могат да се променят закони със задна дата”, обясни Христов.

Вчера по този проблем в МЗХ се проведе среща. 20 млн. лв. трябва да бъдат възстановени от фермерите за кампания 2009 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.