1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Среща на министър Валери Цветанов с представители на птицевъдния сектор

Среща на министър Валери Цветанов с представители на птицевъдния сектор

Директният диалог с браншовите организации и създаването на конкурентоспособни български земеделски продукти са сред приоритетите на министър Валери Цветанов

 

Министърът на земеделието и храните Валери Цветанов се срещна с представители на птицевъдния сектор в МЗХ. Министър Цветанов подчерта, че сред основните му приоритети в работата му като министър на земеделието и храните е директният диалог с браншовите организации и създаването на конкурентоспособни български земеделски продукти.

До 10 юни 2008 г. към МЗХ ще бъде създаден Агробизнес съвет, който ще включва представители от всички браншови организации, посочи министър Цветанов. Този съвет заедно със Научния съвет, който бе учреден на 12 май 2008 г. и включва представители на научната аграрна общност, както и експерти на министерството ще решават проблемите на земеделските производители. Целият екип на МЗХ ще работи мобилизирано в условията на пълна прозрачност, подчерта министър Цветанов.

Основните теми, които бяха обсъдени по време на срещата са субсидиите за птицевъдния сектор, хуманното отношение към кокошките носачки, както и строителството на нов Екарисаж у нас и възможностите големите предприятия да създадат собствени съоръжения за преработка на животинските отпадъци.

По Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. производителите, оглеждащи птици за месо и яйца, имат възможност да кандидатстват по стартиралите вече мерки 121 "Модернизиране на земеделски стопанства" и 112 "Създаване на стопанства на млади фермери", а преработвателите на птиче месо по 123 " Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти", която се очаква да стартира до края на месец юни. До момента по Програмата за развитие на селските райони са подадени близо 500 проекта.

Министър Цветанов покани представители на птицевъдите на срещата между него и министъра на земеделието и развитието на селските райони на Румъния Дачиан Чиолош, която ще се проведе на 15-16 юни 2008 г.

На срещата присъстваха зам.-председателят на Съюза на птицевъдите в България, н. с. д-р Димитър Белоречков, председателят на Продуктов борд за яйца, птиче и заешко месо, Иван Ангелов и представители на сектора.

 

 

 

AGRO.BG

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.