1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Среща на пчеларските браншови организации в МЗХ

Среща на пчеларските браншови организации в МЗХ

Ще променят три закона

Зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров се срещна с представители на пчеларските браншови организации и асоциации. Срещата е част от инициативата за по-добър диалог с представителите на всички браншове.

Обсъдени са били неотложните промени, които трябва да се направят в три от законите, свързани с пчеларството – Закона за пчеларството, Закона за животновъдството и Закона за ветеринарномедицинската дейност. Промени се налагат и в Наредба № 9 от Закона за пчеларството, която определя производството и преработката на пчелни продукти, алармираха пчеларите по време на срещата.

Нормативните проблеми понякога са пречка пред усвояването на средства, както по тригодишната Национална програмата за развитие на пчеларство, така и по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г., посочиха пчеларите. Зам.-министър Димитров предложи до 10 септември 2009 г. представителите на браншовите организации и асоциациите да представят своите предложения за промени в нормативната уредба и се ангажира да внесе текстовете за промени.

По отношение на подпомагането на сектор пчеларство, зам.-министър Димитров информира, че политика на МЗХ ще бъде да се популяризират и прилагат повече пазарни механизми, които се предоставят от ЕС.

Тригодишната Национална програмата за развитие на пчеларство се оказа много успешна, отчетоха и двете страни. 100 % са усвоените средства по нея, а прилагането е изиграло изключително важна роля за стимулиране на сектора, посочиха пчеларите. Много атрактивна за пчеларите е мярката „Подпомагане на стопанства на млади фермери” от Програмата за развитие на селските райони, по която около 200 пчелари са подали своите заявления за кандидатстване.  

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.