1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Среща на работната група по земеделие към IFOAM EU се проведе в България

Среща на работната група по земеделие към IFOAM EU се проведе в България

Повече от 27 представители от най-големите асоциации за биоземеделие в Европа се събраха у нас

Най-значимото събитие, насочено изцяло към биоземеделие, организирано всяка година от IFOAM EU Group (Европейската група на Световната Федерация, защитаваща интересите  на  биосектора)  се  проведе  през  изминалата  седмица  в  България  в сътрудничество с Българска Асоциация Биопродукти. Целта на Фермерската работна група (Farmers Interest Group) е да се даде възможност на експертите, представители на най-големите биоасоциации в родината си, да обсъдят моментното състояние на сектора, бъдещите визия и план за неговото развитие и устойчивост, европейското законодателство, обмяна на опит и идеи и др. В срещата взеха участие повече от 30 експерти, като всяка една страна-членка от Европейския Съюз имаше поне по един представител.

На двудневното събитие бе даден старт с обиколка из няколко ферми и биопроизводители, членове на БАБ. Освен възможността да се запознаят отблизо с развитието на отрасъла у нас, членовете на работната група успяха да придобият ясна идея колко богата страна откъм природно разнообразие е България и как това може да даде още по-голям тласък на стремежа ни вече 7 години, откакто е създадена асоциацията. А именно да  бъдем  една  от  водещите  страни  в  биоземеделието  не  само  в  Източна  Европа  и българските производители да бъдат реално конкурентноспособни на пазара както у нас, така и в чужбина.

В късния следобед на 9 юни срещата започна с обобщение на свършените след последната среща в Рим дейности и резултатите от тях, како и избор на нов Управителен Съвет. За негов председател бе избран г-н Лоран Моуане от Франция. Бяха обсъдени още основните направления, по които се работи в офиса на IFOAM EU в Брюксел, които целят не само преминаването все повече от конвенционално към биопроизводство, но и опазването на околната среда, почвите и водата, както и предотвратяване на климатичната катастрофа, на прага, на която сме вече десетилетия наред.

Вторият   ден   бе   посветен   на   Общата   селскостопанска   политика   за   следващия
програмен период. Бе разгледана, обсъдена и финализирана позицията, около която ще се обединят всички представители на сектора на местно и европейско ниво. Позиция, която ще бъде ясно изразена и във всички съответни Европейски институции, които участват в процеса на взимане на политическо решение. Експертите изразиха своето убеждение, че след 2020г. трябва да има по-голям баланс при субсидирането на земеделските производители, тъй като е немислимо да се влагат средства в методика, която убива. Г-н Ян Плаге, президент на германската асоциация Биоланд и вицепрезидент на IFOAM EU, изрази своето задоволство от това, че обществото играе все по-голяма роля, като ясно показва как потреблението на продукти,   чието   производство   не   замърсява   земята   и   не   убива   разнообразнието,   е бъдещето, към което трябва да се насочи.

Освен г-н Плаге, на срещата присъстваха още двама от членовете на Борда на IFOAM EU Group, г-н Томас Фертл от Био Австрия и г-н Жири Лийчек от Чешката Технологична Платформа за биоземеделие. От името на Българска Асоциация Биопродукти и българските биопроизводители, участие в срещата взеха г-жа Албена Симеонова, председател на асоциацията и г-н Милен Стоянов, член на управителния съвет.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.