1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Среща по проблема с фалшивите продукти за растителна защита

Среща по проблема с фалшивите продукти за растителна защита

Растителнозащитната индустрия и държавата – в търсене на начини за пресичане на нелегалния им внос

Поредна мащабна среща по повод пресичане нелегалния внос, дистрибуцията и употребата на фалшиви препарати за растителна защита организира Асоциация Растителнозащитна Индустрия България.

През последните 10 години в световен мащаб се наблюдава нарастване на търговията с препарати за растителна защита. Настоящият анализ показва, че от 5 до 7% от европейските продукти за растителна защита са нелегални или фалшиви.  Проблемът с търговията на нелегални продукти съществува и в ЕС и в частност в България. „Производител на фалшиви препарати основно е Китай, следван от страни от Латинска Америка, Русия, Украйна, Грузия, Узбекистан”, заяви на срещата Роки Роул от европейската организация за борба с фалшивите продукти.

Ваня Горчева, председател на Асоциация Растителнозащитна Индустрия България призна, че у нас не се прилагат сериозни санкции срещу нарушителите и това е първото нещо, което трябва да се подобри, за да може да има ефективна борба.

Вече има горещ телефон: 0 800 18 112, на който всички, които забележат или се усъмнят в легалността на даден препарат, могат да сигнализират.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.