1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Среща в МЗХ с представители на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи

Среща в МЗХ с представители на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи

Новото правителство възнамерява да изведе развитието на земеделието като приоритет

„Имате шанса заедно да задаваме посоката и заедно да градим политиките и структурните промени в тях. Бих могъл да гарантирам това, защото новото правителство на ПП ГЕРБ действително възнамерява да изведе развитието на земеделието като приоритет.”

Това заяви на среща в МЗХ днес пред представители на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ) министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов.

Главната цел на фондовете, опериращи със земя, е не само покупката и окрупняването на земеделските парцели, но и да увеличим ефективността при обработката й и използването на най-съвременни технологии, увери Борислав Петков, председател на БАСЗЗ.

Най-важното е да бъдат убедени хората в общата полза от подобен подход към развитието на поземлените отношения и да бъдат мотивирани доброволно да участват в процеси, които да подготвят една реална комасация в по-далечен план, заяви министър Найденов. Той припомни, че в момента се изготвя управленската програма и ръководството на министерството организира поредица от срещи с представители на браншови организации. В тази връзка той изрази своето очакване да му бъдат представени реално работещи механизми за съвместна дейност при осъществяването на тези намерения.

Председателят на БАСЗЗ запозна министъра и заместник-министър Преслав Борисов, който също участва в срещата, с предложенията на асоциацията за промени в сектора. Сред тях са подобряване на правната рамка, регулираща поземлените отношения, иницииране на някои законодателни промени, решаване на проблеми, свързани с окрупняването на земята, както и с неправомерното ползване на земите от Държавния и Общински поземлени фондове.

„Диалогът ще е активен, по-динамичен от преди, откровен и чест”, увери министърът, като изрази намерение в най-скоро да бъде проведена среща и с представители на останалите организации на собственици и ползватели на земеделските земи. В този смисъл той определи проблемът с окрупняването на земите и урегулирането на поземлените отношения като структуроопределящ в дейността на ведомството.

Зам.-министър Преслав Борисов пое ангажимент във връзка с подготовката на такава среща да бъдат проведени консултации и с други организации на собственици и ползватели на земеделски земи.

 

 

Етикети БАСЗЗ, МЗХ
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.