1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Срокът за орто-фото заснемането на земеделските земи в страната ще бъде спазен

Срокът за орто-фото заснемането на земеделските земи в страната ще бъде спазен

Заснемането е част от изграждането на Интегрирана система за администриране и контрол

 

Срокът за орто-фото заснемането на земеделските земи в страната ще бъде спазен и от три дни процесът по заснемане е в ход. Това заяви министър Нихат Кабил днес при представяне на начина, по който фирма "ЕВРОСЕНС" ще извърши заснемането на териториите.

Той обясни, че това е част от изграждането на Интегрирана система за администриране и контрол /ИСАК/, за която България е поела ангажимент към ЕС. В момента фирма "ЕВРОСЕНС", която спечели търга, извършва дейността си в Добрич, след което ще се насочи към Пловдив. Министър Кабил обясни, че екипажът и самолетите са готови и при подходящо време има възможност срокът за изпълнение на задачата да бъде сгъстен. За цялостно заснемане на територията на България са необходими 150 летателни часа, което е напълно постижимо. Земеделският министър подчерта, че фирма "ЕВРОСЕНС" е предложила не само да заснеме територията на страната, но и да предаде орто-фото картата в цифровизиран вид. Успоредно със заснемането ще се извърши и самата цифровизация и очертаването на физическите блокове - т.нар. векторизация, обясни министър Нихат Кабил. По думите му, това са три елемента, които нашите партньори от другите страни членки на ЕС са извършвали последователно, докато при нас те вървят паралелно. Заснемането на земеделските територии е от национално значение, така че средствата за това са предвидени в националния бюджет. Министър Кабил припомни, че "ЕВРОСЕНС" е регистрирана като български авиационен оператор и притежава самолет ЧЕСНА, с който ще се извърши заснемането.

Министър Кабил подчерта, че е постигнато съгласие с ЕС около 40 наредби да бъдат приети във възможно най-кратки срокове. Още днес 11 наредби ,свързани с приемането ни в Евросъюза, влизат за обсъждане в Министерството на земеделието и горите и най-вероятно в началото на ноември ще бъдат приети от Министерски съвет. Други 9 наредби ще бъдат приети до края на годината, а останалите 20 ще минат през МС още преди края на февруари 2006 г . каза още министър Кабил. Ветеринарният контрол у нас не е на нивото на ЕС, но ще изпълним поетите ангажименти в тази област, тъй като темпът на работа е добър, заяви земеделският министър.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.