1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Срокът за регистриране на кладенци изтича на 11 февруари

Срокът за регистриране на кладенци изтича на 11 февруари

Регистрирането е задължително и безплатно

 

    От Комисията по околна среда и водите в Народното събрание съобщиха, че регистрирането на кладенци е задължително и безплатно. Срокът за регистрацията  изтича на 11 февруари т.г. Законът за водите предвижда санкции след изтичането на този срок.
    Собствениците  на имоти, където са изградени кладенци за стопански цели, ще трябва да подадат заявление за регистрирането им в съответната Басейнова дирекция за управление на водите. В заявлението на собственика трябва да се  отбележи дали  има ли намерение да използва кладенеца за водовземане или ще го консервира.
След като Басейновата дирекция извърши  проверка, с която се установява състоянието на кладенеца, се  издава предписание за неговото ползване, консервиране или ако е в лошо състояние неговото  ликвидиране.
    Ако стопанските кладенци не се регистрират, от тях се забранява черпенето на вода и ще бъде предписана ликвидацията им за сметка на собствениците.
      Кладенците  за собствени нужди, изградени в дворовете, също трябва да се  регистрират. Според дефиницията в Закона за водите кладенци за собствени нужди са тези, чиято вода се използва за домакински цели, за водопой на животни и за поливане в границите на собствения имот, с изключение на потребностите от вода за извършването на стопанска дейност и упражняване професия или занаят.
    Частните кладенци  ще се контролират от Басейновата дирекция, а не както досега - от кметовете. Регистърът на кладенците за задоволяване на собствени потребности на гражданите обхваща само кладенците в населените места. Собствениците им имат право да черпят от тях по 10 кубика вода за едно денонощие.

AGRO.BG



 

   

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.