1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Стартира първият в България комасационен проект с частно финансиране

Стартира първият в България комасационен проект с частно финансиране

Проектът ще обхване 7000 дка селкостопанска площ и ще струва близо 200 хил. лева

 

Първият у нас проект за комасация на Адванс Терафонд АДСИЦ ще бъде реализиран на територията на село Катунец, област Ловеч от "Адванс Терафонд" АДСИЦ, съобщиха от компанията. Комасацията ще се извърши по Правилника за прилагане на Закона за собствеността и ползването на земеделски земи в частта му за уедряване на земеделски земи, съгласуван с Правителствена служба за управление на водите и земите на Кралство Нидерландия (DLG). Проектът ще се осъществи по споразумение заедно с всички заинтересовани частни собственици в това землище.

От страна на държавата, партньор в проекта е Министерство на земеделието и храните, което ще окаже експертна помощ и ще предостави безвъзмездно актуални материали и данни, съхранявани от органите на поземлената собственост. За оказване на допълнителна консултантска помощ и изготвяне на анализи на ефективността на процедурите в комасационния проект ще вземе участие и DLG - Правителствена служба за управление на водите и земите на Кралство Нидерландия. Тяхната дейност ще бъде заплатена изключително от холандското правителство.

Първоначално проектът ще обхване комасация на 7000 дка селкостопанска площ в землището на с. Катунец. Допълнително в проекта може да се включи всеки собственик със своята земя в землището, преди да е окончателно изработен планът за уедряване. Земеделските земи в землището ще бъдат разделени на зони по интереси между собствениците в зависимост от начина на трайно ползване на имотите, в зависимост от интересите на местната общност и според различните типове селскостопанско производство, които се развиват в землището. Окрупняването ще се извършва по два метода:

Поземлено банкиране – покупко-продажби и замени на земеделски земи между собственици на земи в землището

Формиране на отделни имоти и масиви с нови граници

Окрупняването на земите е тенденция във всички държави с развито селско стопанство и то е една от основните предпоставки за устойчиво развитие на земеделието. По този начин се оптимизира обработваемостта на уедрените земи, което увеличава атрактивността и цената на окрупнените масиви. Срокът за реализация на проекта е година и половина, като се очаква той да бъде финализиран през месец март 2010 г. Разходите, предвидени от "Адванс Терафонд" за неговата реализация през 2009 г., са в размер на близо 200 хил. лева.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.