1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Стартира прием на проекти по Национален иновационен фонд

Стартира прием на проекти по Национален иновационен фонд

Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ за научноизследователски развойни проекти е до 500 000 лв

Национален иновационен фонд (НИФ) към Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия обявява осма конкурсна сесия. Приемът на проектните предложения ще се извършва от 30 септември до 31 октомври 2016 г. Допустимите области са:
-   Мехатроника и чисти технологии;
-   Информационни и комуникационни технологии и информатика;
-   Индустрия за здравословен живот и Биотехнологии;
-   Нови технологии в креативните и рекреативните технологии

Няма да се подпомагат проекти в сектора на рибарството и аквакултурите, първично производство на селскостопански продукти, закриването на неконкурентоспособни въглищни мини. С проектни предложения могат да кандидатстват всички регистрирани дружества, съгласно Търговския закон. В случай, че проектът се изпълнява съвместно с партньор научна организация, предприятието трябва да е координатор на проекта.

Допускат се разходи за персонал, инструменти и оборудване, външни услуги, материали и консумативи, командировки в чужбина. Срокът за изпълнение е 18 месеца, в сравнение с 36 месеца досега, тъй като три години е прекалено дълго време да се реализира иновацията и в последствие да се търси начин за внедряване. Фондът подпомага научно развойната и иновационната дейност до разработката на прототип включително.

Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ за научноизследователски развойни проекти е до 500 000 лв. Средствата, които фондът предоставя са изцяло национални, които се отпускат като помощ, съгласно Закона за държавните помощи.

Интензитетът на помощта е до 80% от направените разходи по проекта, като в тях се включват подпомагане на индустриални изследвания/експериментално развитие, както и процентно подпомагане в зависимост от това, дали кандидатът е малко или средно предприятие, както и допълнително подпомагане за съвместно сътрудничество.

ИАНМСП предвижда на 30 август официално да представи условията за кандидатстване пред научната общност и бизнеса. Информация и необходимите документи може да се намерят на сайта на агенцията http://www.sme.government.bg/?p=33687

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.