1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Стартира приемът на заявления за „Помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство”

Стартира приемът на заявления за „Помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство”

Бюджетът на помощта за 2018 г. е 84 млн. лева

На 03.09.2018 г. стартира приемът на заявления за подпомагане по отношение на гориво, закупено през 2017 година. Приемът ще продължи до 21.09.2018 г. Земеделските стопани следва да подадат заявления в общинските служби „Земеделие”, заедно с копия от и опис на фактурите за закупено гориво.

Мярката представлява схема за подпомагане на земеделските стопани, регистрирани по реда на Закона за подпомагане на земеделските производители, и цели създаване на облекчени условия за използваното от тях гориво за механизирани дейности в първичното селскостопанско производство, чрез прилагане на намалена акцизна ставка на газьола.

Бюджетът на помощта се определя със Закона за държавния бюджет и за 2018 г. е 84 млн. лева. Ставката на литър ще бъде определена на по-късен етап, на базата на бюджета и сбора от индивидуалните годишни квоти на земеделските стопани.

Документите по отношение на прилагането на схемата и образците могат да бъдат видени тук
.
Преди подаване на заявленията е добре земеделските стопани да обърнат внимание на най-често допусканите грешки при попълване на описите за закупено гориво, с оглед тяхното избягване. Инструкция за попълването на описите може да видите тук.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.