1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Стартира проект по ФАР за укрепване на политиката за безопасност на храните

Стартира проект по ФАР за укрепване на политиката за безопасност на храните

Партньори по договора са България, Кралство Нидерландия и Дания

 

Проект по програма ФАР на Европейския съюз на стойност 3,6 млн. евро  стартира вчера с подписването на туининг-проект за 900 000 евро за укрепване на политиката за безопасност на храните. Партньори по договора са България, Кралство Нидерландия и Дания, като финансовото участие на българската страна е 675 хиляди евро. Освен за туининг-проекта, средства са предвидени и за закупуване на лабораторно оборудване за контрол на хранителните продукти на стойност 2,4 млн. евро, както и информационна система от 300 000 евро.

Стартиралият вчера туининг-проект BG03/IB/FI/04 – "Укрепване на политиката по безопасност на храните" ще продължи 18 месеца. Той има за цел да подпомогне дейността на Националния съвет по безопасност на  храните /НСБХ/,  Министерството на земеделието и горите и Министерството на здравеопазването при хармонизиране на законодателството на България с това на ЕС  в областта на безопасността на храните.

По туининг-проекта с участието на близо 20 висококвалифицирани експерти от ЕС ще се подпомогнат отговорните институции при разработване на необходимото законодателство в тази област. Предвижда се също обучение на български експерти в Дания и Кралство Нидерлания.

Изграждането на необходимите институции и обучението на експертите в тях ще осигури надеждно прилагане на нормативната уредба и ще гарантира безопасност на произвежданите и предлаганите за консумация храни в Република България  до края на 2006г, преди страната ни да се присъедини към ЕС и ще я подготви за периода след това, когато тя ще бъде равностоен член на съюза, уточни д-р Илиан Костов, ръководител на дирекция "Контрол и безопасност на храните" в Министерство на земеделието и горите.

Той допълни още, че освен подпомагане на законодателната дейност на институциите, проектът има за цел да подобри координирането на съответните дейности по контрол между Дирекцията по контрол и безопасност на храните на МЗГ и Националната ветеринарно-медицинска служба, както и с Министерството на здравеопазването и ХЕИ. Проектът ще гарантира и административното укрепване на Националния съвет по безопасност на храните, добави още д-р Костов, като по проекта ще се обучат държавните инспектори от ДВСК и ХЕИ да прилагат законодателството в пряката си дейност по контролиране на безопасността на храните в България.

Туининг-проектът ще спомогне изграждането на Система за бързо съобщаване за наличието на опасни храни на пазара.

Ръководител на проекта е Службата по безопасност на храните и защита на консуматорите на Кралство Нидерландия, представлявано от д-р Фритц ван Вухт.  Службата по храните на Дания ще бъде представлявана в България от дългосрочния  консултант по проекта г-жа Майя Холфорт, която наскоро приключи своето участие като ръководител на подобен проект в Естония.

Реализирането на проекти като този са изключително полезни както за българската страна за пълноправното членство в ЕС през оставащия кратък период до присъединяването й към Общността, така и за страните от ЕС, в които България ще реализира пряко продукцията си след 2007 г. и за което тя трябва да е напълно подготвена, обясни г-жа Холфорт.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.