1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Стелиян Стоянов: „Над 140 хил. тона зърно от новата реколта вече са изнесени в Средиземноморието

Стелиян Стоянов: „Над 140 хил. тона зърно от новата реколта вече са изнесени в Средиземноморието

Според него удачен ход е не да се изнася, а да се предостави финансова помощ на зърнопроизводителите за зърносъхранението

 

Когато има достатъчно складови вместимости в държавата, буди недоумение защо от Държавен фонд „Земеделие” обявяват конкурс за наемане на частни складове за съхранение на зърно. Първо трябва да бъдат запълнени складовете на държавата и едва след това да се търсят външни съхранители. Това заяви Стелиян Стоянов, председател на Асоциацията на българските зърнопроизводители и зам.-председател на Националната асоциацията на зърнопроизводителите.

Стоянов коментира обявения конкурс от фонда за наемане на частни складове за съхранение на зърно. Над 130-140 хил. тона зърно от новата реколта вече са изнесени извън България предимно в страни от Средиземноморския район, заяви той като се позова на официални данни. „Удачният ход беше не да се изнася, а да се предостави финансова помощ на зърнопроизводителите за зърносъхранението, каквато имаше преди години по 2,5 лв. на тон”, каза той. Останалата част от зърнената реколта в частния сектор в момента се съхранява, като се изчаква по-висока цена. В момента не се предлага адекватна пазарна цена, която да покрие себестойността на разходите за дка. Пшеницата трябва да се търгува според него за 350 лв. за тон, за да бъдат покрити разходите и да останат средства за възпроизводство на реколтата.

В момента зърнопроизводителите са страшно обидени на държавата, която по думите на Стоянов излизала със „смешни” оферти от 230 лв. за тон за пшеница за попълването на Държавния резерв.

Стелиян Стоянов коментира последните изказвания на министъра на земеделието и храните, че моделът на аграрната реформа е сгрешен. „Ние сме в пълно недоумение от това какво е искал да каже министърът. Недоумяваме казаното от него. Не можем да разберем как със сбъркана аграрна реформа сме влезли в Европейския съюз?”, каза той. По думите му вероятно когато държавата ни е водила преговорите с Европейската комисия по Глава „Земеделие” от присъединителния ни договор - не са били защитени интересите на българските земеделци. „Щом българските земеделски производители работят при най-тежки условия сред всички останали техни колеги, вероятно преговорите не са се водили в техен интерес”, категоричен бе още той.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.