1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Стопани си върнали средно по 7000 лв. от акциз

Стопани си върнали средно по 7000 лв. от акциз

Интересът към облекчението за земеделското гориво е слаб

 

Много малко на брой, но големи земеделски стопани са се възползвали от евтиното гориво за селскостопанска техника, след като депутатите намалиха акциза върху него. Тези, които са ползвали облекчението, са си върнали средно по 7000 лв., излиза от данните на агенция "Митници" към края на ноември.
Числото е усреднено, което значи, че по-малки производители може да са взели по-малко пари, а по-големи - повече. От 25 089 селскостопански производители, които имат право да ползват облекчението, към края на ноември едва 1971 души са подали искане. Не е ясна причината за слабия интерес към възстановяване на акциза. Заявки за ползвано през тази година гориво могат да се подават до края на декември.
Според списъка, подаден от земеделското министерство, обработваемата земя, за която може да се ползва облекчението, е около 20 млн. дка. Ако всички стопани се възползват, държавата трябва да върне общо 33.7 млн. лв. от акциза. Средно на един земеделски производител излиза по 1300 лв.
През август след много спорове влезе в сила възможността земеделски производители да си възстановяват част от платения акциз върху газьола и керосина, който им трябва за техниката. Преди това идеята беше безакцизните горива да се оцветяват и да се продават само на земеделски производители. Облекчението е, че те плащат само 5 ст. акциз за литър гориво вместо 43 ст.
За целта трябва да се подаде заявление до митниците, което се прави веднъж в годината, между 1 юли и 31 декември, и е само за закупените през текущата година горива. Към него се прилагат заверени копия от фактурите.
За три месеца най-много заявки са подали стопаните в Бургас. Митниците са издали общо 673 решения по всичките 1971 искания. До момента е възстановен акциз на стойност 4.7 млн. лв. за повече от 16 млн. литра гориво. Дори да се приеме, че всичките решения са положителни, излиза, че средно на един стопанин за акциз са връщани поне по 7000 лв.
УСЛОВИЯ
След проверка митниците трябва да върнат парите на хората до 2 месеца от подаване на искането. Количеството гориво, за което земеделецът има право на облекчение, се изчислява на декар обработваема земя, като се приеме, че за една година за 1 дка се изразходват 7.3 л гориво. Заради по-краткия срок, за който важи облекчението тази година, разходната норма е 4.4 л за декар./segabg.com

 

AGRO.BG


 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.