1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Стопанската камара поиска вето върху закона за отпадъците

Стопанската камара поиска вето върху закона за отпадъците

Промените в закона бяха приети миналата седмица окончателно от парламента

За вето върху последните промени в Закона за управление на отпадъците настояха днес от Българската стопанска камара в писмо до президента Георги Първанов. Писмото до президента е подписано от ръководството на БСК и три браншови организации, членуващи в нея, и от Синдикална федерация "Металици" към КНСБ.

Промените в закона бяха приети миналата седмица окончателно от парламента и предвиждат извеждане на площадките за метален скрап от жилищните зони в градовете, както и затягане на контрола върху тази дейност. Браншовите организации и синдикатите обаче се опасяват, че промените ще застрашат дейността на много от фирмите в сектора и ще доведат до закриване на огромен брой от 2400-те действащи площадки за скрап, респективно на работни места.

Основният проблем в новите правила според БСК е изискването площадките за събиране и рециклиране на отпадъци да се разполагат на места, отредени за такива дейности в Общия устройствен план на съответната община. Според мнозинството депутати така площадките ще бъдат извадени от жилищните зони в градовете и ще бъдат разположени в промишлените. От БСК обаче посочиха, че с приети ОУП разполагат едва 1/3 от общините в страната. Според работодателската организация това ще означава реално прекратяване на дейностите по събиране и рециклиране на метални отпадъци в повечето градове. Ако това се случи, ще пострада металургичната индустрия, която си набавя голяма част от производствения ресурс именно от металния скрап – излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, стари автомобили и др.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.