1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Стойността на инфраструктурата е по-висока от инвестициите за нова ферма

Стойността на инфраструктурата е по-висока от инвестициите за нова ферма

Все повече стопани се регистрират като земеделски производители

 

По данни на Областната дирекция на държавен фонд "Земеделие" в Монтана по Програмата за инвестиционното кредитиране на животновъдството в Северозападна България за 2006 г. е одобрен за прякото финансиране от фонда един проект на стойност 17 264 лв., от които 14 000 лв. са кредит, 1960 лв. - капиталова субсидия, която не се връща и 1304 лв. - субсидия за лихвата, също за сметка на държавата. Два проекта на стойност 1 090 936 лв., от които 792 000 лв. са кредит и 127 860 лв. е капиталова субсидия, а 170 176 лв. - субсидия по лихвата, са били одобрени. Одобрени са и 4 проекта, рефинансирани чрез търговски банки със средства на фонда на стойност 851 036 лв., които предстои да бъдат платени. В централното управление на фонда са изпратени още два проекта по програмата, кредитирани чрез рефинансиране от банки на стойност 2 084 977 лева.

Сами по себе си инвестициите не са толкова големи, което според специалистите се дължи на разпокъсаността на производството и малкия брой на животните във фермите. Обикновено парите от заемите се използват за потягане на стари, вече съществуващи сгради, които се ремонтират, за да отговарят на съвременните изисквания. Малко са случаите, когато се строи животновъден обект на ново място. Не че няма желаещи за такива обекти, но стойността на инфраструктурата - ток, вода, път, екологични изисквания, излизат по-скъпо, отколкото да си построиш фермата по съвременните технологии. И именно дребното производство на животинска продукция не дава възможност за прилагане на съвременни технологии и отглеждане на голям брой животни. А малкият им брой е лимитиращ за обема на производството, а оттук - и на печалбата от дейността, която не стига, за да бъдат отделени пари за по-големи инвестиции.

В растениевъдството нещата не са по-розови. Чрез пряко кредитиране от ДФ "Земеделие" са платени два проекта на стойност 63 216 лв., от които 45 900 лв. са кредит, 6426 лв. - капиталовата субсидия, и 10 890 лв. е субсидията за покриване на разходите по лихвата. Платени са и 4 проекта, финансирани от банки на стойност 11 110 643 лв., от които усвояемият кредит е 7 008 170 лв., другите се връщат на банките като лихви. Към момента в централата на фонда са изпратени за одобрение три проекта на стойност 7 278 362 лева.

Отчетите показват, че има раздвижване у земеделските производители за кандидатстване за кредит, проектите се изработват вече професионално, а все повече стопани се регистрират официално като производители.

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.