1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Страните-членки на ЕС не успяха да гласуват отново разрешението за отглеждане на три сорта генно-модифицирана царевица

Страните-членки на ЕС не успяха да гласуват отново разрешението за отглеждане на три сорта генно-модифицирана царевица

Две страни вече са издействали забрани за отделни региони

За пореден път страните-членки на Европейския съюз не успяха да гласуват "за" или "против" разрешението за отглеждане на три сорта генно-модифицирана царевица. При среща в Брюксел представителите на отделните страни не стигнаха до решение.

Повечето държави в Европейския съюз – 17, сред които и Германия - са против и са поискали да бъдат изключени от евентуалното разрешително за трите сорта. В тези държави отглеждането им не е позволено. Други две страни вече са издействали забрани за отделни региони.

При гласуването в Брюксел обаче не се е стигнало до квалифицирано мнозинство. Единият от сортовете е допуснат в Европейския съюз, но разрешителното скоро изтича и трябва да бъде подновено. 12 страни са гласували против, 6 са се въздържали. За другите два сорта гласовете "против" са били по 13, при 7 "въздържали се".

Според Европейската комисия отглеждането на тези сортове генно-модифицирана царевица не носи рискове. Затова тя ще насрочи нови заседания, за да осигури нужното мнозинство. В случай, че такова не се намери, Комисията има правото сама да вземе решение. Това може да бъде първото разрешително за ГМО от 2010 година насам.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.