1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Страните членки недоволстват срещу реформата във винения сектор

Страните членки недоволстват срещу реформата във винения сектор

Най-отявлените противници на реформата са Франция и Германия

 

По-голяма част от страните членки са недоволни от планираната от Европейската комисия реформа на винения сектор. Това стана известно на провелата се в понеделник следобед среща на министрите на земеделието, на която планът на Брюксел беше отхвърлен. Реформата има за цел да подобри конкурентоспособността на европейските вина спрямо тези от Австралия и Америките, като обаче в същото време предвижда либерализиране на пазара, изкореняване на лозови масиви и промени в технологията. Най-отявлените противници на реформата са Франция и Германия, макар и по различни причини, но към лагера на противниците на плана на комисията спадат и много други страни, производителки на вино.

Недоволството на страните членки идва най-вече от идеята на Брюксел да отпаднат настоящите квоти за засаждане, за да може конкуренти производители да разширят производството си. Според Франция и Португалия обаче подобен ход ще доведе до загубата на идентичност на европейската винена култура, тъй като ще започнат да се отглеждат некачествени сортове. "Силата на нашето вино са качеството, цветът и вкусът", коментира френският земеделски министър Мишел Барние. Германия от друга страна, заедно с Австрия, Чехия, Словакия и Люксембург пък протестираха срещу искането на комисията във виното да не се слага захар. Според тях в страните им няма достъчно слънце, за да може виното да се прави от чисто грозде.

В отговор еврокомисарят по земеделието Мариан Фишер Бойл заяви, че е наясно, че има различия и недоволни, но предупреди, че "ако продължаваме да седим и нищо да не правим, ще съсипем европейската винена индустрия". ЕС все още е най-големият производител, износител и консуматор на вино в света, но в същото време се произвежда много вино в излишък, за което ЕК дава около 500 млн. евро годишни субсидии./evropa.dnevnik.bg

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.