1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Страните членки сами да решават дали ще променят системите си за директни помощи

Страните членки сами да решават дали ще променят системите си за директни помощи

 

"Важно е днес Европейският парламент да засвидетелства пред гражданите на ЕС заинтересованост и отговорно отношение към развитието на аграрния сектор в общността" – каза в пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург евродепутатът Петя Ставрева по време на дискусията по доклада за доклад на Lutz Goepel (ЕНП-ЕД, Германия) за състоянието на Общата селскостопанска политика.

Петя Ставрева беше категорична, че запазването на правото на страните членки сами да решават дали и как да променят своите системи за директни помощи, ще позволи по-голяма гъвкавост и съобразяване със специфичните нужди на всеки регион и на всеки бранш в агросектора.

"За мен като евродепутат от България е изключително важно, че в доклада за състоянието на Общата селскостопанска политика се обръща специално внимание на новите стани членки на Европейския съюз" – каза още в пленарна зала евродепутатът.

Подкрепяйки доклада за състоянието на ОСП, евродепутатите защитиха правото на новите държави членки, ако желаят, да прилагат опростеното единно плащане на площ до 2013 г. Също така те трябва да бъдат подпомагани от ЕС при прилагането на правилата за кръстосано спазване.

Доклад за състоянието на Общата селскостопанска политика беше приет с голямо мнозинство в Комисията по земеделие на Европейския парламент през февруари 2008 г.

 

 

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.