1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Стратегията за развитие на селските райони - приоритет за страната ни

Стратегията за развитие на селските райони - приоритет за страната ни

 

За пореден път в рамките на "Агра" беше подчертано, че Стратегията за развитие на селските райони за периода 2007-2013 година е приоритет в работата на аграрното министерство и на структурите му в страната. По темата беше проведен и семинар-дискусия, в която участва и министър Нихат Кабил.

"България споделя напълно европейската политика за нарастване ролята на втория стълб на Общата селскостопанска политика - развитие на селските райони. Това бе и позицията, която Министерството на земеделието и горите неотклонно следваше в процеса на преговорите за присъединяване. Нуждите от финансова подкрепа на селските райони за постигане на икономическа жизнеспособност и устойчиво развитие винаги са били основен акцент в разговорите ни с нашите партньори от Европейския съюз.

Селските райони винаги са били и ще бъдат изключително важни за Министерството на земеделието и горите, защото заемат близо 90 на сто от територията на България и в тях живеят около половината от нашите сънародници. Новият регламент, който разписва финансовите възможности, които идват в подкрепа развитието на селските райони, са важни за нас, защото от тях зависи как ще отговорим на основните предизвикателства, които стоят пред страната ни през следващите седем години. Те са свързани с намаляването на социалните и икономическите различия спрямо регионите в разширена Европа, с подобряването на качеството на живот и създаването на заетост в селските райони, с устойчивото им развитие", каза аграрният министър по време на срещата.

Очакванията са Европейският съюз да предостави на България значителни средства за развитие на селските райони, които надхвърлят 2 милиарда евро.

Първото предизвикателство, което стои пред нас, обаче е изготвянето на Национален стратегически план и на Програма за развитие на селските райони за периода 2007-2013 година.

Подготовката на плановите документи в България започна още през 2004 г. със създаването на Концепция за развитие на селските райони, в която бе направен задълбочен анализ на силните и слабите страни, възможностите и заплахите пред развитието на земеделието, преработвателната промишленост, горския сектор и селските райони.

Последваха срещи и дискусии, в резултат на които работната група по изработването на документите предложи три основни цели на проекта за Национален стратегически план за развитие на селските райони през периода 2007-2013 година. Те са: развитие на конкурентно селско и горско стопанство и основан на иновациите хранително-преработвателен сектор; опазване на природните ресурси и защитата на околната среда в селските райони; насърчаване на възможностите за заетост и подобряване качеството на живот в селските райони.

Националното съфинансиране в областта на развитието на селските райони ще е около 500 милиона евро. Ще припомним, че на 16 януари беше взето решение 20% от средствата за развитие на селските райони за периода 2007-2009 г. да бъдат пренасочени за доплащания към директните плащания за земеделските производители. Останалите средства ще бъдат разпределени по години и по приоритетни оси за седемгодишния период./posredniknews.com

AGRO.BG


 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.