1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Строг контрол на складовете за зърно от резерва

Строг контрол на складовете за зърно от резерва

Поне веднъж годишно Националната служба по зърното и фуражите планира и извършва внезапни проверки на място

 

Наредба за реда на контрол и отчетност на складовете за съхранение на изкупено при намеса на пазарите зърно прие Колегиумът на Министерството на земеделието и горите. С нея се въвежда регламент на ЕС за правилата за оценяване и мониторинг на държавни интервенционни складови наличности на селскостопански продукти. При интервенция на пазара интервенционната агенция избира складове за съхранение на зърно и сключва договори с тях. В тези случаи всеки собственик или наемател на склад е длъжен да води и съхранява първичните документи, свързани с изкупуване на зърно, неговото съхранение и продажба, съгласно изискванията на Закона за счетоводството, е записано в наредбата.

До 10-то число на следващия месец собствениците или наемателите на складове ежемесечно трябва да изпращат в Националната служба по зърното и фуражите (НСЗФ) копия от всички документи за изкупуване на зърно, неговото съхранение и продажба и обобщен месечен отчет, предвижда документът. Въз основа на месечните отчети се изготвят годишни отчети с информация за вида на продукта, мястото на съхранение, количествата от всеки вид продукт и годината на приемане в склада. До 15 януари на следващата календарна година годишните отчети се представят в НСЗФ.

Поне веднъж годишно Националната служба по зърното и фуражите планира и извършва внезапни проверки на място, без предварително да уведомява собственика или наемателя на склада, е записано още в новоприетата наредба. Изборът на обектите, които ще се проверяват, става въз основа на представените отчети, като една проверка трябва да обхваща клетки и складове, в които се съхранява най-малко 5% от общото количество на зърното, изкупено при намеса на пазара.

Когато при физическо измерване проверяващите установят липси, извършват пълна проверка на цялото съхранявано количество, гласи документът. В случай, че собственикът или наемателят на склада оспори установените липси, проверяващите извършват повторно претегляне на съответните количества. В наредбата са уточнени и нормалните загуби при съхранение, за които собственикът или наемателят не носят отговорност. За пшеницата и ечемика те са 0.2%, а за царевица и оризова арпа - 0.4% от теглото на продукта. Въз основа на резултатите от проверката Държавен фонд "Земеделие" коригира своите плащания към склада, според размера и вида на установените липси.

НСЗФ води и поддържа регистър на всички обекти за съхранение на зърно, изкупено при намеса на пазара, като регистърът съдържа и информация за вида на продуктите и техните количества./в-к Посредник

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.