1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Строят нова птицекланица в Добрич за 5 млн. евро

Строят нова птицекланица в Добрич за 5 млн. евро

В момента България има квота от ЕС за износ на 7 000 т птиче месо, но тя не се изпълнява

 

"Птицекланица" АД- Добрич започва да строи нова кланица, която ще отговаря на всички изисквания на Европейския съюз, съобщи изпълнителният директор на дружеството Иван Иванов. Стойността на модерното съоръжение е 5 млн. евро. В момента България има квота от ЕС за износ на 7 000 т птиче месо, но тя не се изпълнява, защото у нас няма нито една кланица, отговаряща на изискванията на евросъюза.

Предвижда се производството в новата кланица да започне към края на 2005 година. Според Иван Иванов обаче основният проблем в момента е спирането на мярка 2 по САПАРД- за преработвателната промишленост. Цяла година документи не се приемат, тъй като, според официалната информация, ресурсът за годината вече е изчерпан. В същото време има много одобрени проекти по САПАРД за мандри, колбасарници и цехове, по които не се работи, а ресурсът за тях е заделен и докато изтече срокът от 18 месеца, парите стоят блокирани, обясни Иванов. Това означава, че в крайна сметка ще има неусвоени средства, които трябва да се върнат. "Това е голям проблем. Проектът ми е готов, но не ми приемат документите. Принуден съм да чакам докато отворят отново мярка 2", каза шефът на "Птицекланица" АД- Добрич. Програма САПАРД субсидира 50 на сто от проекта.

Оборудването в новата кланица, на стойност 3,5 млн. лева, ще достави датската фирма "Линко". Ще бъде внедрена технология за въздушно охлаждане, гарантиращо по- високо качество и по- голяма трайност на пилешкото. В момента около 40% от месото, което се консумира у нас, е охладено, тенденцията е до две- три години количеството да стане 100 %. В новата кланица ще се преработват 48 000 пилета на ден, а на час ще излизат по 9 тона месо. Проектът предвижда и изграждане на пречиствателна станция за отпадни води.

До датата на присъединяването ни към Европейския съюз през 2007 година в България ще останат между три и пет кланици, като едната ще е тази в Добрич, прогнозира Иванов. Той ще кандидатства за лиценз за търговия със страните от Обединена Европа. В момента "Птицекланица"- АД произвежда 110 вида продукти, а годишно се преработват 5 000 тона птиче месо. 10 процента фирмата изнася за Македония./monitor.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.