1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Субсидии за лозя само срещу вноска във фонд "Българско вино"

Субсидии за лозя само срещу вноска във фонд "Българско вино"

Създават регистър на лозовите масиви у нас до приемането ни в ЕС Банки и кредитни кооперации ще финансират отрасъла

 

Собственици на лозя и винарски изби , които не са внесли най-малко по 5000 лв. годишно във новосъздадения фонд "Българско вино", няма да получават субсидии от държавата. Това е записано в Национална стратегия за развитие на лозарството и винарството в България за периода от 2005 до 2025 година, одобрена от правителството вчера.

До приемането ни в ЕС през 2007 г. у нас трябва да  са засадени 153 000 хектара лозя, които да бъдат доказани в Брюксел с вписване в лозарски регистър. В противен случай страната ни няма да запази квотата за лозовите насаждения у нас, договорени с Европейската комисия, обясни шефът на Агенцията по лозарството и виното Росица Горанова.

Тя добави, че вече е започнало изграждането на лозарски регистър като през миналата година в него са вписани  едва 20 хил. хектара масиви. Програмата за изпълнение предвижда през тази година в регистъра да се впишат близо 69 хил. хектара, а през 2006 - 66 хил. хектара, обясниха от Агенцията по лозата и виното.

Според разчетите на Министерството на земеделието, България има шанс да запази традициите си в производството на вино само ако у нас се засаждат уникални сортове като "Мавруд", "Мелнишка широка лоза", "Гъмза" и "Димят", сочат още разчетите на ведомството на Мехмед Дикме.

В момента на световния пазар има свръхредлагане на вино. Единственият ни шанс е да произвеждаме по.-малки количества, но от отбрани сортове и с високо качество, обясни Росица Горанова.

Стратегията за развитието на отрасъла включва изграждане на съвременна структура на лозаро-винарския сектор и експанзия на лозаро-винарския сектор в посока на подобряване на качеството , увеличаване на производството и увеличаване на цената.

След присъединяването ни към ЕС през 2007 г. нашите лозари и винопроизводители ще могат да ползват до 50% субсидия от фондове на Евросъюза.

Освен това се предвижда създаването на регистър на лозята, а всеки сорт вино ще има контролен номер за качество и гарантиран произход.

Работна група от експерти в сектора ще разработи кодекс за добра производствена практика, а чрез създадения фонд "Българско вино" се създават условия за промоции на износа на българските качествени вина, каза още Росица Горанова.

Държавата няма да се дистанцира напълно от  финансирането на отрасъла, като ще се запази директното кредитиране чрез фонд "Земеделие". Друг начин на финансиране е да се използват кредити от  банките, лизингови организации, рискови фондове, както и от кредитните кооперации, е записано още в стратегията./monitor.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.