1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Субсидиите по програма САПАРД за земеделието ще надхвърлят 577 млн. лв

Субсидиите по програма САПАРД за земеделието ще надхвърлят 577 млн. лв

Средствата са натрупани от блокираните финансови споразумения за 2004 г. и 2005 г.

 

Субсидиите по програма САПАРД, които до края на годината трябва да се използват от фермери и преработватели, ще надхвърлят 577 млн. лв. За периода от година и половина, през който фондът не приемаше проекти, се натрупаха много предложения за финансиране. Очакванията са, че целия ресурс ще бъде използван.

От една седмица експерти на фонда разясняват на производители и преработватели условията, по които регионалните бюра ще приемат офертите им за финансиране. Срокът е само 20-дневен от 6 до 26 февруари, но от фонда твърдят, че ще успеят да обработят заявките. Според зам.-директорът на фонд "Земеделие" Красимир Неделчев,  на този етап не се обмисля повторно приемане на проекти, в случай че след първия подбор останат неусвоени средства.

Остатъчният ресурс е огромен, тъй като средствата са натрупани от блокираните финансови споразумения за 2004 г. и 2005 г. След като в края на миналата и началото на тази година бяха подписани анекси към стария договор от 2004 г. и споразумението за 2005 г., възможностите за субсидиране бяха възстановени. В ресурса от 577 млн. лв. се включват и заложените суми за 2006 г. по споразумението, което предстои да бъде подписано през март в Брюксел. България предложи на Еврокомисията документът да се парафира по-рано от обичайното, за да може агенция САПАРД да приема проектите още през тази година. По закон програма САПАРД не може да действа след влизането на страната в Евросъюза, затова и процедурите трябва да приключат до края на 2006 г. Самите средства се отпускат до две години след това и са свързани с изпълнението на самите проекти, припомниха експерти.

Преработвателите на мляко, месо и риба ще разчитат на най-големи субсидии. Над 208 млн. лв. се предвиждат за модернизация на тези производства. Животновъдните ферми, които на този етап изостават фатално с въвеждането на евростандартите, ще разчитат на ресурс от 74 млн. лв. По мярката за развитие и разнообразяване на икономическите дейности са предвидени 109 млн. лв. Тук ще се финансират проекти за пазари и тържища на плодове и зеленчуци, а също и за паркинги, които стават задължителни при транспортирането на живата стока.

Стопаните, които искат да се занимават с биологично земеделие, ще разчитат на ресурс от около 40 млн. лв. Проектите за екологично земеделие в планинските райони се засилиха пред последната година, затова от фонда очакват субсидиите по тази мярка да се използват напълно. Въпреки че САПАРД върви пета година, хората, които искат тепърва да се занимават със земеделие, не вярват в лесния достъп до финансиране.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.